Śledź w śmietanie według Magdy Gessler
Restauratorka Magda Gessler na świąteczny stół proponuje zaserwować powszechnie znane i lubiane śledzie w śmietanie, które tutaj łączy się z cebulą i jabłkiem. Oszczędność przypraw pozwoli wydobyć ze śledzi ich prawdziwy, naturalny smak. 5 marynowanych lub solonych płatów śledziowych opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku. Kwaśne filety wystarczy opłukać wodą i osuszyć. 400 g kwaśnej śmietany wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Białą cebulę pokroić w piórka. Duże jabłko winne (można obrać, choć nie jest to konieczne) należy pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, po czym pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać ze śmietaną, odstawić na kwadrans w chłodne miejsce. Jeśli śmietana okaże się zbyt gęsta, można dodać trochę słodkiej śmietanki albo mleka. Podawać z ćwiartkami cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.