Sataye z kurczaka z orzechowym sosem
Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 papryczki chili, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 cm korzenia imbiru, szczypta soli, szczypta kminu rzymskiego, ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania). Sos orzechowy: 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki mleczka kokosowego, nieduża papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 1 cm imbiru, 1 mała cebula, 2 łyżki sosu sojowego, pół cytryny, olej. Ryż do podania.
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski. Pozostałe składniki na sataye dokładnie wymieszać i natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione nadziać na patyczki i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W tym czasie pokroić w drobną kostkę cebulkę i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Wymieszać, a następnie dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sos sojowy. Całość gotować razem na średnim ogniu, redukując sos do odpowiedniej konsystencji. Kurczaka podawać wraz z sosem i ryżem jaśminowym.