Młode ziemniaki
W kwietniu na straganach można wypatrywać młodych ziemniaków. Uważanie ich za niezdrowe i kaloryczne to nieporozumienie – takie są dodatki, z którymi je łączymy. Tymczasem ziemniaki odżywiają organizm, a w sklepach można znaleźć wiele ich odmian. Są przede wszystkim bogactwem potasu, który pomaga utrzymać ciśnienie na właściwym poziomie i chroni serce. Ziemniak jest też bogaty w witaminę C, błonnik, witaminy z grupy B, wapń, a obecna w nim skrobia stanowi dobre źródło energii. O zastosowaniu ziemniaków można pisać bez końca. W Polsce są tradycyjnym dodatkiem do drugiego dania oraz do zup. Robi się z nich frytki i opieka, przygotowuje placki i kotlety. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ale trzeba je porządnie wyszorować i wypłukać. W sprzedaży znajdziemy też ziemniaki sałatkowe. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie ugotowanych ziemniaków zamiast bułki do mięsa mielonego, z którego robimy kotlety.