Buraki
Wreszcie możemy sięgać po młode buraczki! To jedno z najzdrowszych warzyw świata. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały. Znano je i uprawiano już 2000 lat p.n.e. Wszystkie kultury uznawały je za produkt leczniczy. Spożywanie buraków oczyszcza organizm, reguluje pracę jelit, korzystnie wpływa na układ krwionośny, podnosi odporność i zapewnia dobre samopoczucie. W 100 g jest niespełna 40 kcal. Buraki zjada się po ugotowaniu. Najczęściej lądują na talerzu w formie dodatku do dania głównego. Można je zaserwować jako purée albo zasmażane. Po wystygnięciu będą pasować do sałatek i zimnych przystawek. Połączone z chrzanem dadzą ćwikłę. Niektórzy dodają do sałatek drobno starte surowe buraki. Są idealne jako składnik zupy, a także… ciasta. Najprostszy sposób na przygotowanie smacznych buraków to skropienie ich sokiem z cytryny, polanie roztopionym masłem i doprawienie do smaku.