Karczochy
Wiosną przypada szczyt sezonu na karczochy. To pyszne warzywo wśród Polaków wciąż próbuje przebić się do pierwszej ligi. Warto polubić się z karczochami, bo są bardzo zdrowe, smaczne i pięknie prezentują się na stole. Dno karczochów – zwane sercem – to najlepsza część warzywa. Jeden ugotowany na parze okaz w 1/5 pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dostarcza również kwasu foliowego oraz cennych pierwiastków, m.in. magnezu, żelaza i miedzi. Na uwagę zasługuje zwłaszcza jego niska kaloryczność: ok. 60 kcal w jednej sztuce. Należy wybierać ładne, jędrne okazy w zielonym kolorze, mające ciężkie, zwarte główki i ciasno przylegające do siebie płatki. Przez przygotowaniem pozbywamy się łodygi (można ją zjeść po ugotowaniu), a następnie obciąć (najlepiej nożyczkami) ostre końcówki płatków. Miejsca przecięcia dobrze jest posmarować kawałkiem cytryny. Karczochy można gotować na parze albo w wodzie (przez ok. 30 minut). Są smaczną przekąską i idealnie nadają się na przystawkę – na ciepło i na zimno.