Trwa ładowanie...

6 prostych sposobów, jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić pieniądze

W rok w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d42tlcp
d42tlcp

Kupuj z głową. Zaplanuj z wyprzedzeniem kilka posiłków. Zrób listę składników, których będziesz potrzebować do ich przyrządzenia, aby zapobiec zakupom niepotrzebnych produktów. Trzymaj się swojej listy zakupów. Staraj się unikać przechowywania jedzenia, które potem może się zmarnować.

Wykorzystuj te produkty, które zostały kupione jako pierwsze. Przechowuj żywność tak, aby była widoczna. Staraj się, by w lodówce zawsze panował porządek. Układaj produkty w taki sposób, aby na wierzchu znajdowała się żywność z najkrótszą datą przydatności do spożycia.

Nakładaj na talerz taką porcję żywności, jaką jesteś w stanie zjeść. Będąc głodnymi często nakładamy na talerz zbyt duże porcje jedzenia. Wówczas część dania niestety zostaje wyrzucone do kosza.

Pokochaj jedzenie resztek. Łatwo rozmrozić pozostałości po wcześniej ugotowanych posiłkach i użyć ich do przygotowania pysznego lunchu lub obiadu. Dodatkowo w ten sposób zaoszczędzisz pieniądze. Ponadto rób mniejsze porcje. Gdy jesteś w restauracji, a wiesz, że nie zjesz całego dania, zapytaj kelnera czy może zapakować posiłek na wynos.

d42tlcp

Miksuj, marynuj lub wekuj. Z nadwyżki warzyw rób zupy. Jeśli zostały Ci owoce przygotuj z nich pyszne, zdrowe i pożywne wyciskane soki lub koktajle. Możesz także zrobić smaczne dżemy lub konfitury, które idealnie sprawdzą się późną jesienią lub zimą.

Kupuj produkty, które nie wyglądają idealnie. Duża część jedzenia jest wyrzucana, ponieważ nie wygląda atrakcyjnie. Jednak bardzo często produkty te nadal są smaczne, a przy tym zawierają swoje wartości odżywcze. Kilka brązowych plamek na bananie pokazuje, że owoc jest słodki i dojrzały. Przed dokonaniem zakupu obejrzyj dokładnie dany artykuł spożywczy. Być może fakt, że jest idealnie dojrzały sprawi, ze przygotowana z niego potrawa zyska bogatszy smak.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d42tlcp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42tlcp
Więcej tematów