Co zrobić na obiad, gdy twoja lodówka jest tak pusta, jak żołądek?

Pomysły na pyszne i proste dania z podstawowych składników.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zapiekanka ziemniaczana

Obraz
© 123RF.COM

Każdy z nas doświadczył w swoim życiu sytuacji, że w codziennym zabieganiu zapomniał o tak prozaicznej czynności jak zakupy. Pusta lodówka to jednak nie dramat. Zazwyczaj coś do jedzenia jednak w domu mamy i przy odrobinie pomysłowości, z tych resztek uda nam się przygotować smaczny i zdrowy posiłek. Oto kilka inspiracji.
Kilka ziemniaków niemal zawsze mamy w domu. Na zapiekankę nie potrzebujemy wielu dodatkowych produktów. Składniki: kilka obranych ziemniaków, mleko, olej, jedna cebula, kawałek wędliny, sól, pieprz, majeranek.
Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy, posypujemy pieprzem i układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki cebuli i pokrojoną w kostkę wędlinę. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem i wlewamy trochę mleka. Wszystko zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Makaron z serem

Obraz
© 123RF.COM

To proste i sycące danie wyjątkowo łatwo przygotować, a potrzebne do jego wykonania produkty zazwyczaj w domu znajdziemy. Składniki: pół paczki obojętnie jakiego makaronu, ząbek czosnku, kilka łyżek śmietany lub mleka, kawałek sera (lub kilku różnych, sól i pieprz.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy. W tym czasie na patelnię wylewamy śmietanę lub mleko, dodajemy posiekany ząbek czosnku i starty na tarce kawałek sera. Posypujemy pieprzem i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Dodatkowo możemy całość zapiec w naczyniu żaroodpornym.

/ 6Zupa kukurydziana

Obraz
© 123RF.COM

Robiąc zakupy, zawsze warto kupić kilka puszek z konserwowanymi warzywami. Przydadzą się jak znalazł w sytuacji kryzysowej. Do naszej zupy potrzebujemy: puszkę kukurydzy, dwa ziemniaki, jedną marchew, pora lub cebulę, trochę oliwy, sól, pieprz, suszony tymianek.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pora. Krótko podsmażamy i dodajemy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie i miksujemy na krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami (np. z czerstwego chleba).

/ 6Ryż z jabłkiem

Obraz
© 123RF.COM

Kasze i ryż to produkty, które powinny być w każdym domu. Nie są drogie, więc warto kupić kilka pudełek na zapas. A wtedy przygotujemy bardzo smaczną potrawę na kolację. Składniki: dwie torebki ryżu, dwa jabłka, sok z cytryny, sól, cukier i cynamon mielony.

Ryż wkładamy do garnka z lekko posoloną wodą i gotujemy do miękkości. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sok z cytryny, cynamon, trochę cukru i dusimy przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, dodajemy ryż i masę jabłkową, wszystko dokładnie mieszamy i zapiekamy przez 15 minut w temp. 170 stopni C.

/ 6Tosty z tuńczykiem

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli mamy w lodówce rybną konserwę, możemy wyczarować całkiem elegancką kolację. Proste tosty z tuńczykiem z puszki są też bardzo smaczne i, co ważne zdrowe. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, kilka kromek pieczywa (chleb, bułki, pieczywo tostowe), dwie łyżki majonezu lub musztardy, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.

Najpierw lekko opiekamy pieczywo. W misce mieszamy ze sobą tuńczyka, majonez lub musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Masę układamy na tostach, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a następnie zapiekamy przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. I gotowe.

/ 6Risotto z grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Suszone grzyby mogą nam się przydać nie tylko podczas świąt. Dlatego w sezonie warto zadbać o zrobienie odpowiedniego zapasu, tym bardziej, że suszone grzyby można przechowywać bardzo długo. Składniki na risotto: szklanka ryżu, mała cebula, ząbek czosnku, kilka suszonych grzybów, suszona bazylia, suszony tymianek, sól, pieprz i dwie łyżki oliwy lub oleju.

Grzyby moczymy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy ryż i lekko podsmażamy, aż stanie się szklisty. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę grzyby i przyprawy. Zalewamy dwoma szklankami wody i mieszając dusimy, aż ryż wchłonie płyn. Risotto musi być lekko płynne, wtedy jest najsmaczniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości