Co zrobić na obiad, gdy twoja lodówka jest tak pusta, jak żołądek?
Zapiekanka ziemniaczana
Pomysły na pyszne i proste dania z podstawowych składników.
Każdy z nas doświadczył w swoim życiu sytuacji, że w codziennym zabieganiu zapomniał o tak prozaicznej czynności jak zakupy. Pusta lodówka to jednak nie dramat. Zazwyczaj coś do jedzenia jednak w domu mamy i przy odrobinie pomysłowości, z tych resztek uda nam się przygotować smaczny i zdrowy posiłek. Oto kilka inspiracji.
Kilka ziemniaków niemal zawsze mamy w domu. Na zapiekankę nie potrzebujemy wielu dodatkowych produktów. Składniki: kilka obranych ziemniaków, mleko, olej, jedna cebula, kawałek wędliny, sól, pieprz, majeranek.
Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy, posypujemy pieprzem i układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki cebuli i pokrojoną w kostkę wędlinę. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem i wlewamy trochę mleka. Wszystko zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.