Co zrobić na obiad, gdy twoja lodówka jest tak pusta, jak żołądek?
Pomysły na pyszne i proste dania z podstawowych składników.
Zapiekanka ziemniaczana
Każdy z nas doświadczył w swoim życiu sytuacji, że w codziennym zabieganiu zapomniał o tak prozaicznej czynności jak zakupy. Pusta lodówka to jednak nie dramat. Zazwyczaj coś do jedzenia jednak w domu mamy i przy odrobinie pomysłowości, z tych resztek uda nam się przygotować smaczny i zdrowy posiłek. Oto kilka inspiracji.
Kilka ziemniaków niemal zawsze mamy w domu. Na zapiekankę nie potrzebujemy wielu dodatkowych produktów. Składniki: kilka obranych ziemniaków, mleko, olej, jedna cebula, kawałek wędliny, sól, pieprz, majeranek.
Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy, posypujemy pieprzem i układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki cebuli i pokrojoną w kostkę wędlinę. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem i wlewamy trochę mleka. Wszystko zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Makaron z serem
To proste i sycące danie wyjątkowo łatwo przygotować, a potrzebne do jego wykonania produkty zazwyczaj w domu znajdziemy. Składniki: pół paczki obojętnie jakiego makaronu, ząbek czosnku, kilka łyżek śmietany lub mleka, kawałek sera (lub kilku różnych, sól i pieprz.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy. W tym czasie na patelnię wylewamy śmietanę lub mleko, dodajemy posiekany ząbek czosnku i starty na tarce kawałek sera. Posypujemy pieprzem i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Dodatkowo możemy całość zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Zupa kukurydziana
Robiąc zakupy, zawsze warto kupić kilka puszek z konserwowanymi warzywami. Przydadzą się jak znalazł w sytuacji kryzysowej. Do naszej zupy potrzebujemy: puszkę kukurydzy, dwa ziemniaki, jedną marchew, pora lub cebulę, trochę oliwy, sól, pieprz, suszony tymianek.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pora. Krótko podsmażamy i dodajemy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie i miksujemy na krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami (np. z czerstwego chleba).
Ryż z jabłkiem
Kasze i ryż to produkty, które powinny być w każdym domu. Nie są drogie, więc warto kupić kilka pudełek na zapas. A wtedy przygotujemy bardzo smaczną potrawę na kolację. Składniki: dwie torebki ryżu, dwa jabłka, sok z cytryny, sól, cukier i cynamon mielony.
Ryż wkładamy do garnka z lekko posoloną wodą i gotujemy do miękkości. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sok z cytryny, cynamon, trochę cukru i dusimy przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, dodajemy ryż i masę jabłkową, wszystko dokładnie mieszamy i zapiekamy przez 15 minut w temp. 170 stopni C.
Tosty z tuńczykiem
Jeśli mamy w lodówce rybną konserwę, możemy wyczarować całkiem elegancką kolację. Proste tosty z tuńczykiem z puszki są też bardzo smaczne i, co ważne zdrowe. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, kilka kromek pieczywa (chleb, bułki, pieczywo tostowe), dwie łyżki majonezu lub musztardy, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.
Najpierw lekko opiekamy pieczywo. W misce mieszamy ze sobą tuńczyka, majonez lub musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Masę układamy na tostach, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a następnie zapiekamy przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. I gotowe.
Risotto z grzybami
Suszone grzyby mogą nam się przydać nie tylko podczas świąt. Dlatego w sezonie warto zadbać o zrobienie odpowiedniego zapasu, tym bardziej, że suszone grzyby można przechowywać bardzo długo. Składniki na risotto: szklanka ryżu, mała cebula, ząbek czosnku, kilka suszonych grzybów, suszona bazylia, suszony tymianek, sól, pieprz i dwie łyżki oliwy lub oleju.
Grzyby moczymy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy ryż i lekko podsmażamy, aż stanie się szklisty. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę grzyby i przyprawy. Zalewamy dwoma szklankami wody i mieszając dusimy, aż ryż wchłonie płyn. Risotto musi być lekko płynne, wtedy jest najsmaczniejsze.