Ryż z kurczakiem, boczkiem i warzywami
Ryż to doskonała okazja do zagospodarowania kulinarnych resztek i zrobienia tzw. przeglądu lodówki.
Składniki: 2 szklanki ugotowanego białego ryżu, 1 pierś z kurczaka, kilka plasterków boczku, 1/3 puszki groszku, 1 czerwona papryka, zielenina do dekoracji (koperek, zielona cebulka, pietruszka lub kolendra)
, masło, sól i pieprz do smaku, starty parmezan (ilość wedle uznania).
Przygotowanie: kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku i podsmażyć na maśle. Mięso połączyć z pokrojonym boczkiem i papryką, a także groszkiem, ryżem i parmezanem. Naczynie żaroodporne natłuścić i umieścić wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 15 minut. Gotowe danie posypać zieleniną.