Zalety czarnego ryżu
Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków. Przekonaliśmy się nie tylko do makaronu i kaszy, ale także do ryżu ? spożywamy go około półtora kilograma rocznie na osobę. Najczęściej jest to ryż biały. Jednak wśród tych najbardziej wartościowych zdecydowanie króluje czarny, który wzmacnia organizm, a do tego jest smaczny i sycący. Pora, aby na dobre zagościł na naszych stołach.
Ryż to podstawa kuchni w wielu krajach – przede wszystkim w Azji, gdzie stanowi około 70 procent dziennej porcji pożywienia dla blisko dwóch miliardów ludzi. Choć na świecie istnieje ponad sto tysięcy (!) rodzajów ryżu, większość Polaków zna ich najwyżej kilkanaście. Wśród tych najmniej rozpoznawalnych, a jednocześnie najbardziej zdrowych znajduje się ryż czarny, który budzi coraz większe zainteresowanie miłośników eksperymentów kulinarnych.
Wzmacniacz zdrowia
Skąd tak dobra opinia o nim? W przeszłości w Chinach czarny ryż był przeznaczony wyłącznie dla cesarza. Przez wieki chroniono go, a za kradzież w wielu krajach Azji płaciło się życiem, dlatego do dziś czarny ryż nazywany jest „zakazanym ryżem”. Uprawia się go głównie w Tajlandii i Indonezji.
– Obecnie wiadomo, że jego oryginalny czarnopurpurowy kolor wynika z wyjątkowo dużej zawartości flawonoidów, a dokładnie antocyjanów. W licznych badaniach naukowych wykazano, że antocyjany mają działanie silnie antyoksydacyjnie, zapobiegają rozrostowi płytki miażdżycowej, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, działają przeciwzapalnie; ponadto wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Czarny ryż zawiera więcej antocyjanów niż powszechnie uznane i cenione ciemne owoce jagodowe – mówi Ewa Walus, dietetyk Naturhouse.
Bogaty w witaminy i pierwiastki
Profesor Zhimin Xu z Wydziału Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie Stanowym w Luizjanie odkrył, że wystarczy jeść zaledwie łyżkę czarnego ryżu dziennie, aby produkt ten zbawiennie wpłynął na nasze zdrowie. – Czarny ryż swoimi walorami przewyższa ryż brązowy i oczywiście oczyszczony ryż biały – przyznaje Ewa Walus. Zawiera on bowiem wiele cennych witamin i pierwiastków. Odznacza się większą niż inne rodzaje ryżu zawartością witaminy E, żelaza, cynku i wapnia oraz witamin z grupy B; kluczowych dla utrzymania właściwej wagi. W czarnym ryżu znajdziemy także skrobię i błonnik, niewiele za to jest w nim cukru.
Przed kilkoma laty na łamach magazynu „Journal of Nutrition” opublikowano badania, z których wynika, że wyciąg z czarnego ryżu zapobiega progresji blaszek miażdżycowych w głównych tętnicach serca – oznacza to, że spożywanie tego produktu chroni przed zawałem. Czarny ryż wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu. To nie wszystko. Na łamach periodyku „Journal of Agricultural and Food Chemistry” ukazał się inny raport, który dowodzi, że otręby z czarnego ryżu łagodzą stany zapalne towarzyszące alergiom czy astmie.
– Czarny ryż polecamy szczególnie podczas kuracji oczyszczająco-odmładzających. Warto także uwzględnić go w leczeniu kamicy nerkowej, w czasie i po chemioterapii lub po prostu chcąc oczyścić organizm na wiosnę – podpowiada Ewa Walus.
Na dziesiątki sposobów
Czarny ryż ma łagodny, orzechowy smak, jest pożywny i sycący. Można podawać go na wiele sposobów – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako składnik sushi, sałatek, z krewetkami, szparagami, kurczakiem itp. W krajach azjatyckich niezwykle popularny jest pudding z czarnego ryżu; przyrządza się go najczęściej z wanilią, kardamonem, imbirem, mleczkiem kokosowym, brązowym cukrem, np. z dodatkiem bananów.
Ewa Walus radzi, aby kupując czarny ryż, zwrócić uwagę na datę ważności, ponieważ – jak każdy zbyt długo przetrzymywany ryż – pozostanie twardy bez względu na czas gotowania. – Lepiej nie kupować czarnego ryżu, którego data ważności zbliża się ku końcowi. Natomiast świeży gotuje się szybko i ma wspaniały bukiet aromatów – twierdzi specjalistka.
Obecnie czarny ryż dostępny jest głównie w sklepach ze zdrową żywnością albo produktami azjatyckimi. Za opakowanie (400 gramów) zapłacimy 10-15 zł.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl