6 pomysłów na dania z ryżem

Nie musi być jedynie dodatkiem do zupy lub zamiennikiem ziemniaków. Ryż w roli głównej podany na obiad może stanowić sycące i pyszne danie. W zależności od upodobań smakowych lub zapotrzebowania kalorycznego, można wybrać ryż biały, brązowy, czarny lub czerwony. Oto kilka klasyków z różnych kuchni, które udowadniają, że to produkt uniwersalny i smaczny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Sycąco i smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Nie musi być jedynie dodatkiem do zupy lub zamiennikiem ziemniaków. Ryż w roli głównej podany na obiad może stanowić sycące i pyszne danie. W zależności od upodobań smakowych lub zapotrzebowania kalorycznego, można wybrać ryż biały, brązowy, czarny lub czerwony. Oto kilka klasyków z różnych kuchni, które udowadniają, że to produkt uniwersalny i smaczny.

/ 7Ryż z kurczakiem, boczkiem i warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Ryż to doskonała okazja do zagospodarowania kulinarnych resztek i zrobienia tzw. przeglądu lodówki.

Składniki: 2 szklanki ugotowanego białego ryżu, 1 pierś z kurczaka, kilka plasterków boczku, 1/3 puszki groszku, 1 czerwona papryka, zielenina do dekoracji (koperek, zielona cebulka, pietruszka lub kolendra)
, masło, sól i pieprz do smaku, starty parmezan (ilość wedle uznania).

Przygotowanie: kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku i podsmażyć na maśle. Mięso połączyć z pokrojonym boczkiem i papryką, a także groszkiem, ryżem i parmezanem. Naczynie żaroodporne natłuścić i umieścić wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 15 minut. Gotowe danie posypać zieleniną.

/ 7Placki ryżowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 szklanki ugotowanego ryżu, 1 jajko, bułka tarta, 1/2 szklanki startego sera żółtego, 1 mała cebula, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia.

Przygotowanie: ryż połączyć z jajkiem, posiekaną drobno cebulą i serem. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Z masy uformować placki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Podawać np. z pikantną salsą.

/ 7Ryż po tajsku

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g ryżu basmati, 200 g polędwiczek wieprzowych, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nerkowców.

Przygotowanie: polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie marynować pół godziny w mieszance miodu, sosu sojowego i oleju sezamowego. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę marchewkę, a paprykę w paski. Cebulę posiekać, a nerkowce uprażyć na suchej patelni. Mięso smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać ryż i marchewkę. Całość przyprawić do smaku i dusić razem 5 minut. Przed podaniem dodać nerkowce.

/ 7Kulki ryżowe z serem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki ugotowanego, przestudzonego ryżu, 200 g sera żółtego w kawałku, bułka tarta, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Do podania: sos pomidorowy, parmezan, bazylia.

Przygotowanie: ser pokroić w kosteczkę. Ryż połączyć z jajkiem i doprawić do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować z ryżu kulki, w środek każdej włożyć kawałek sera. Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju - powinny mieć ładny, złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym, startym parmezanem i bazylią.

/ 7Wariacja na temat paelli

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g ryżu, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 100 g zielonego groszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 600 ml bulionu warzywnego, sól i pieprz, ulubione owoce morza: mule, krewetki lub kawałki ryby, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać warzywa oraz ryż. Całość doprawić kurkumą. Krótko smażyć i podlać bulionem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 12 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

/ 7Papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym

Wybrane dla Ciebie
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką