6 pomysłów na dania z ryżem
Nie musi być jedynie dodatkiem do zupy lub zamiennikiem ziemniaków. Ryż w roli głównej podany na obiad może stanowić sycące i pyszne danie. W zależności od upodobań smakowych lub zapotrzebowania kalorycznego, można wybrać ryż biały, brązowy, czarny lub czerwony. Oto kilka klasyków z różnych kuchni, które udowadniają, że to produkt uniwersalny i smaczny.
Sycąco i smacznie
Nie musi być jedynie dodatkiem do zupy lub zamiennikiem ziemniaków. Ryż w roli głównej podany na obiad może stanowić sycące i pyszne danie. W zależności od upodobań smakowych lub zapotrzebowania kalorycznego, można wybrać ryż biały, brązowy, czarny lub czerwony. Oto kilka klasyków z różnych kuchni, które udowadniają, że to produkt uniwersalny i smaczny.
Ryż z kurczakiem, boczkiem i warzywami
Ryż to doskonała okazja do zagospodarowania kulinarnych resztek i zrobienia tzw. przeglądu lodówki.
Składniki: 2 szklanki ugotowanego białego ryżu, 1 pierś z kurczaka, kilka plasterków boczku, 1/3 puszki groszku, 1 czerwona papryka, zielenina do dekoracji (koperek, zielona cebulka, pietruszka lub kolendra)
, masło, sól i pieprz do smaku, starty parmezan (ilość wedle uznania).
Przygotowanie: kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku i podsmażyć na maśle. Mięso połączyć z pokrojonym boczkiem i papryką, a także groszkiem, ryżem i parmezanem. Naczynie żaroodporne natłuścić i umieścić wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 15 minut. Gotowe danie posypać zieleniną.
Placki ryżowe
Składniki: 3 szklanki ugotowanego ryżu, 1 jajko, bułka tarta, 1/2 szklanki startego sera żółtego, 1 mała cebula, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia.
Przygotowanie: ryż połączyć z jajkiem, posiekaną drobno cebulą i serem. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Z masy uformować placki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Podawać np. z pikantną salsą.
Ryż po tajsku
Składniki: 200 g ryżu basmati, 200 g polędwiczek wieprzowych, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nerkowców.
Przygotowanie: polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie marynować pół godziny w mieszance miodu, sosu sojowego i oleju sezamowego. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę marchewkę, a paprykę w paski. Cebulę posiekać, a nerkowce uprażyć na suchej patelni. Mięso smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać ryż i marchewkę. Całość przyprawić do smaku i dusić razem 5 minut. Przed podaniem dodać nerkowce.
Kulki ryżowe z serem
Składniki: 2 szklanki ugotowanego, przestudzonego ryżu, 200 g sera żółtego w kawałku, bułka tarta, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Do podania: sos pomidorowy, parmezan, bazylia.
Przygotowanie: ser pokroić w kosteczkę. Ryż połączyć z jajkiem i doprawić do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować z ryżu kulki, w środek każdej włożyć kawałek sera. Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju - powinny mieć ładny, złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym, startym parmezanem i bazylią.
Wariacja na temat paelli
Składniki: 250 g ryżu, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 100 g zielonego groszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 600 ml bulionu warzywnego, sól i pieprz, ulubione owoce morza: mule, krewetki lub kawałki ryby, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać warzywa oraz ryż. Całość doprawić kurkumą. Krótko smażyć i podlać bulionem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 12 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.