Wielowarzywna zupa z kurczakiem
Zrobisz ją ekspresowo, a dzięki bogactwu warzyw będziesz mieć pewność, że podajesz zbilansowany, zdrowy posiłek. Uwaga! Jeśli masz pod ręką bulion, użyj go zamiast wody. Warzywa podane w przepisie są przykładowe – najlepiej wykorzystaj te, które masz w kuchni.
Składniki (dla 2 osób):
- pół cebuli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki lub pół batata
- garść szpinaku
- garść zielonego groszku
- oliwa do smażenia
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- curry
- sól, pieprz
- garść ulubionej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)
Wykonanie:
Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć marchewkę i pietruszkę pokrojone w krążki. Podsmażaj przez chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (albo batata). Smaż przez ok. minutę. Warzywa zalej wodą – ok. 2 cm ponad ich poziom. Gotuj na małym ogniu. Gdy zaczną mięknąć, dorzuć szpinak i groszek. Kiedy zupa będzie się gotować, usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka doprawionego solą, pieprzem i curry. Ugotowaną zupę zblenduj na krem, dopraw do smaku. Podawaj posypaną posiekaną zieleniną i z kawałkami usmażonego kurczaka.