Makaron z pesto
Gdy masz mało czasu, pesto jest niezastąpione! Możesz je zrobić z dowolnej zieleniny – świeżej bazylii, natki pietruszki, listków szpinaku albo jarmużu. Gotowe pesto wystarczy wymieszać z ulubionym makaronem. Jeśli to za mało, dodaj jajko w koszulce albo sadzone.
Składniki (dla 2 osób):
- szklanka dowolnej zieleniny
- 2 ząbki czosnku
- garść orzeszków piniowych, włoskich albo pestek słonecznika
- sok z połowy cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2 porcje makaronu (spaghetti, rurki, świderki, najlepiej pełnoziarnistego)
- opcjonalnie: jajko sadzone albo w koszulce (1 dla 1 osoby)
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj pesto: zieleninę dokładne umyj i osusz, po czym umieść w misie malaksera. Dodaj czosnek, orzechy, sok z cytryny i oliwę – zacznij od 2–3 łyżek. Zmiksuj i stopniowo zwiększaj ilość oliwy do uzyskania optymalnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedź, zachowując mniej więcej szklankę wody z gotowania. Odcedzony makaron umieść w garnku, dodaj pesto, dokładnie wymieszaj i wlej tyle wody, aby uzyskać kremową konsystencję. Wyłóż na talerze, danie podawaj oprószone świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie z jajkiem.