5 przepisów na obiad, gdy brakuje ci czasu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Szybko, tanio, smacznie

Obraz
© 123RF

Śpieszy ci się? Masz nie więcej niż pół godziny albo ledwie kwadrans? Nasze przepisy uratują twój obiad. Przekonaj się, że gotowanie może być łatwizną!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Makaron z oliwą czosnkową

Obraz
© 123RF

Ten przepis pokochają dzieci i dorośli. Dzięki natce pietruszki zapewnicie sobie dużo witaminy C, żelaza, wapnia, kwasu foliowego oraz beta-karotenu.

  • garść makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50–60 ml oliwy z oliwek
  • garść natki pietruszki
  • sól morska lub himalajska, pieprz
  • opcjonalnie: starty parmezan

Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj oliwę czosnkową: oliwę wlej na mocno rozgrzaną patelnię, wrzuć drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż krótko, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, zamieszaj. Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku przyprawami i ewentualnie posyp parmezanem.

/ 6Omlet na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Ten obiad ucieszy przede wszystkim najmłodszych. Omlety robi się błyskawicznie, a te w wersji na słodko można łączyć z różnymi smakowitymi dodatkami – owocami, orzechami, masłem orzechowym, bakaliami, miodem.

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mleka (może być roślinnego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli (dla dzieci można pominąć)
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • ulubione dodatki

Wykonanie:
W misce dokładnie połącz (blenderem, mikserem, rózgą kuchenną) jajka, mąkę, mleko, sok z cytryny i ewentualnie sól. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wylej masę jajeczną, przykryj i smaż, aż masa się zetnie (zajmie to ok. 3–5 minut). Następnie przerzuć omlet na drugą stronę i dosmaż bez przykrycia. Omlet przełóż na talerz, dodaj ulubione dodatki, serwuj złożony na pół.

/ 6Kuskus z łososiem

Obraz
© Shutterstock.com

Kaszkę kuskus warto zawsze mieć w szafce. Robi się ją błyskawicznie, jest uniwersalna w smaku i ceni się ją za mnogość zastosowań. W połączeniu z rybą daje bardzo smaczny i zdrowy posiłek.

  • 2 porcje łososia (najlepiej norweskiego)
  • szklanka kuskusu
  • duży pomidor
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • mała garść mięty
  • sól, biały pieprz
  • masło i dobry olej do smażenia
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Łososia oczyść, pozbądź się skóry, osusz, podziel na dwa kawałki, a każdy oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło z oliwą (w proporcji pół na pół). Obsmażaj łososia, aż mięso się zetnie, uważając, żeby go nie przesuszyć (przez ok. 3 minuty z każdej strony). Pomidora (bez skóry) drobno posiekaj. Wymieszaj z kaszą kuskus, ewentualnie dopraw do smaku. Jogurt wymieszaj z miętą. Na talerze wyłóż porcję kuskusu, na kaszę wyłóż jogurt z miętą, a obok połóż łososia.

/ 6Makaron z pesto

Obraz
© iStock.com

Gdy masz mało czasu, pesto jest niezastąpione! Możesz je zrobić z dowolnej zieleniny – świeżej bazylii, natki pietruszki, listków szpinaku albo jarmużu. Gotowe pesto wystarczy wymieszać z ulubionym makaronem. Jeśli to za mało, dodaj jajko w koszulce albo sadzone.

  • szklanka dowolnej zieleniny
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków piniowych, włoskich albo pestek słonecznika
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 porcje makaronu (spaghetti, rurki, świderki, najlepiej pełnoziarnistego)
  • opcjonalnie: jajko sadzone albo w koszulce (1 dla 1 osoby)

Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj pesto: zieleninę dokładne umyj i osusz, po czym umieść w misie malaksera. Dodaj czosnek, orzechy, sok z cytryny i oliwę – zacznij od 2–3 łyżek. Zmiksuj i stopniowo zwiększaj ilość oliwy do uzyskania optymalnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedź, zachowując mniej więcej szklankę wody z gotowania. Odcedzony makaron umieść w garnku, dodaj pesto, dokładnie wymieszaj i wlej tyle wody, aby uzyskać kremową konsystencję. Wyłóż na talerze, danie podawaj oprószone świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie z jajkiem.

/ 6Wielowarzywna zupa z kurczakiem

Obraz
© 123RF

Zrobisz ją ekspresowo, a dzięki bogactwu warzyw będziesz mieć pewność, że podajesz zbilansowany, zdrowy posiłek. Uwaga! Jeśli masz pod ręką bulion, użyj go zamiast wody. Warzywa podane w przepisie są przykładowe – najlepiej wykorzystaj te, które masz w kuchni.

  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki lub pół batata
  • garść szpinaku
  • garść zielonego groszku
  • oliwa do smażenia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • curry
  • sól, pieprz
  • garść ulubionej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)

Wykonanie:
Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć marchewkę i pietruszkę pokrojone w krążki. Podsmażaj przez chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (albo batata). Smaż przez ok. minutę. Warzywa zalej wodą – ok. 2 cm ponad ich poziom. Gotuj na małym ogniu. Gdy zaczną mięknąć, dorzuć szpinak i groszek. Kiedy zupa będzie się gotować, usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka doprawionego solą, pieprzem i curry. Ugotowaną zupę zblenduj na krem, dopraw do smaku. Podawaj posypaną posiekaną zieleniną i z kawałkami usmażonego kurczaka.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej