Wytrawne placki z dyni
Do przygotowania tych smacznych placków potrzebujemy: małą dynię, dużą marchewkę, pęczek natki pietruszki, pól szklanki otrąb owsianych, pół szklanki mąki razowej, dwa jajka, sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki, olej.
Otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Dynię obieramy, wyrzucamy pestki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Ścieramy także marchewkę. Do dyni i marchewki dodajemy otręby, mąkę, jajka, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wazową nakładamy ciasto na rozgrzany olej (tyle, ile potrzeba, by uzyskać placki takiej oczekiwanej wielkości) i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Podajemy polane łyżką jogurtu lub z rukolą i startym serem.