Chleb dyniowy
Chlebek dyniowy jest wilgotny i bardzo smaczny, choć niełatwy do przygotowania. Jednak warto spróbować. Składniki: szklanka mąki, pół szklanki mleka, dwie szklanki zmiksowanego miąższu dyni, garść paczka drożdży, dwie łyżki cukru, dwa jajka, łyżeczka soli, pół szklanki oleju.
W misce mieszamy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolewamy trochę mleka i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, olej i połowę pestek dyni. Ciasto wlewamy do formy na keks i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Wierzch posypujemy pestkami, wstawiamy bardzo delikatnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.