5 dań, które wyczarujemy z dyni. Idealne propozycje na jesień
Dynia nie tylko na Halloween
Wielkie, pomarańczowe, żółte lub czerwone kule zachęcają do kupna i spróbowania. Dynia, bo o niej mowa, to warzywo bardzo sezonowe. I choć można je przechowywać dość długo, najlepsza jest świeża, praktycznie prosto z grządki. Ogromne warzywo, choć z wieloletnią tradycją na polskim stole, wciąż budzi obawy wielu osób. Najczęściej więc kupowana jest jako jesienna ozdoba. Szkoda jednak, by to smaczne i zdrowe warzywo wykorzystywane było tylko do wycinania w nim wzorków i drążenia miejsca na świece. Warto poznać ciekawe przepisy, które pozwolą wykorzystać dynię znacznie lepiej.
Zobacz także wideo: jesienne danie z dynią i kurczakiem
Zupa dyniowa
Przygotuj dwie szklanki pokrojonej w kostkę obranej dyni, pęczek włoszczyzny, kawałek świeżego imbiru, olej, małą cebulę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Dynię gotujemy w małej ilości posolonej wody do miękkości. W ganku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę dwie marchewki, pietruszkę, kawałek pora i selera. Smażymy, lekko mieszając, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Dodajemy dynię i przyprawy, gotujemy, aż warzywa się rozpadną. Miksujemy, nalewamy na talerze i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Wytrawne placki z dyni
Do przygotowania tych smacznych placków potrzebujemy: małą dynię, dużą marchewkę, pęczek natki pietruszki, pól szklanki otrąb owsianych, pół szklanki mąki razowej, dwa jajka, sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki, olej.
Otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Dynię obieramy, wyrzucamy pestki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Ścieramy także marchewkę. Do dyni i marchewki dodajemy otręby, mąkę, jajka, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wazową nakładamy ciasto na rozgrzany olej (tyle, ile potrzeba, by uzyskać placki takiej oczekiwanej wielkości) i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Podajemy polane łyżką jogurtu lub z rukolą i startym serem.
Chleb dyniowy
Chlebek dyniowy jest wilgotny i bardzo smaczny, choć niełatwy do przygotowania. Jednak warto spróbować. Składniki: szklanka mąki, pół szklanki mleka, dwie szklanki zmiksowanego miąższu dyni, garść paczka drożdży, dwie łyżki cukru, dwa jajka, łyżeczka soli, pół szklanki oleju.
W misce mieszamy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolewamy trochę mleka i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, olej i połowę pestek dyni. Ciasto wlewamy do formy na keks i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Wierzch posypujemy pestkami, wstawiamy bardzo delikatnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Dynia pieczona z ziołami
Pieczona dynia to znakomity dodatek do dań obiadowych lub samodzielne danie, np. na kolację. Potrzebujemy: małą dynię, oliwę z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, suszony tymianek, suszony estragon.
Dyni nie obieramy, ale kroimy ją na ćwiartki. Usuwamy pestki i miąższ lekko nacinamy w kostkę tak, by nie przeciąć skóry. Układamy na blasze, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Gotowe.
Spaghetti z dynią
Makaron z dodatkiem dyni to jedno z najbardziej popularnych dań we Włoszech. Jest naprawdę przepyszny. Składniki: mała dynia (najlepiej makaronowa, podłużna), cztery duże pomidory, mała cebula, starty parmezan, ząbek czosnku, świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, makaron.
Dynię obieramy, przecinamy na pół, kroimy na paski i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pięć minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, pozbawione skóry i pestek pokrojone drobno pomidory i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy dynię, bazylię i mieszamy. W tym czasie gotujemy makaron, dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy posypany parmezanem.