5 dań, które wyczarujemy z dyni. Idealne propozycje na jesień

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Dynia nie tylko na Halloween

Obraz
© Shutterstock.com

Wielkie, pomarańczowe, żółte lub czerwone kule zachęcają do kupna i spróbowania. Dynia, bo o niej mowa, to warzywo bardzo sezonowe. I choć można je przechowywać dość długo, najlepsza jest świeża, praktycznie prosto z grządki. Ogromne warzywo, choć z wieloletnią tradycją na polskim stole, wciąż budzi obawy wielu osób. Najczęściej więc kupowana jest jako jesienna ozdoba. Szkoda jednak, by to smaczne i zdrowe warzywo wykorzystywane było tylko do wycinania w nim wzorków i drążenia miejsca na świece. Warto poznać ciekawe przepisy, które pozwolą wykorzystać dynię znacznie lepiej.

Zobacz także wideo: jesienne danie z dynią i kurczakiem

/ 6Zupa dyniowa

Obraz
© iStock.com

Przygotuj dwie szklanki pokrojonej w kostkę obranej dyni, pęczek włoszczyzny, kawałek świeżego imbiru, olej, małą cebulę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Dynię gotujemy w małej ilości posolonej wody do miękkości. W ganku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę dwie marchewki, pietruszkę, kawałek pora i selera. Smażymy, lekko mieszając, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Dodajemy dynię i przyprawy, gotujemy, aż warzywa się rozpadną. Miksujemy, nalewamy na talerze i posypujemy prażonymi pestkami dyni.

/ 6Wytrawne placki z dyni

Obraz
© iStock.com

Do przygotowania tych smacznych placków potrzebujemy: małą dynię, dużą marchewkę, pęczek natki pietruszki, pól szklanki otrąb owsianych, pół szklanki mąki razowej, dwa jajka, sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki, olej.
Otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Dynię obieramy, wyrzucamy pestki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Ścieramy także marchewkę. Do dyni i marchewki dodajemy otręby, mąkę, jajka, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wazową nakładamy ciasto na rozgrzany olej (tyle, ile potrzeba, by uzyskać placki takiej oczekiwanej wielkości) i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Podajemy polane łyżką jogurtu lub z rukolą i startym serem.

/ 6Chleb dyniowy

Obraz
© iStock.com

Chlebek dyniowy jest wilgotny i bardzo smaczny, choć niełatwy do przygotowania. Jednak warto spróbować. Składniki: szklanka mąki, pół szklanki mleka, dwie szklanki zmiksowanego miąższu dyni, garść paczka drożdży, dwie łyżki cukru, dwa jajka, łyżeczka soli, pół szklanki oleju.
W misce mieszamy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolewamy trochę mleka i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, olej i połowę pestek dyni. Ciasto wlewamy do formy na keks i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Wierzch posypujemy pestkami, wstawiamy bardzo delikatnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

/ 6Dynia pieczona z ziołami

Obraz
© iStock.com

Pieczona dynia to znakomity dodatek do dań obiadowych lub samodzielne danie, np. na kolację. Potrzebujemy: małą dynię, oliwę z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, suszony tymianek, suszony estragon.
Dyni nie obieramy, ale kroimy ją na ćwiartki. Usuwamy pestki i miąższ lekko nacinamy w kostkę tak, by nie przeciąć skóry. Układamy na blasze, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Gotowe.

/ 6Spaghetti z dynią

Obraz
© iStock.com

Makaron z dodatkiem dyni to jedno z najbardziej popularnych dań we Włoszech. Jest naprawdę przepyszny. Składniki: mała dynia (najlepiej makaronowa, podłużna), cztery duże pomidory, mała cebula, starty parmezan, ząbek czosnku, świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, makaron.
Dynię obieramy, przecinamy na pół, kroimy na paski i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pięć minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, pozbawione skóry i pestek pokrojone drobno pomidory i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy dynię, bazylię i mieszamy. W tym czasie gotujemy makaron, dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy posypany parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast