5 dań, które wyczarujemy z dyni. Idealne propozycje na jesień

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Dynia nie tylko na Halloween

Obraz
© Shutterstock.com

Wielkie, pomarańczowe, żółte lub czerwone kule zachęcają do kupna i spróbowania. Dynia, bo o niej mowa, to warzywo bardzo sezonowe. I choć można je przechowywać dość długo, najlepsza jest świeża, praktycznie prosto z grządki. Ogromne warzywo, choć z wieloletnią tradycją na polskim stole, wciąż budzi obawy wielu osób. Najczęściej więc kupowana jest jako jesienna ozdoba. Szkoda jednak, by to smaczne i zdrowe warzywo wykorzystywane było tylko do wycinania w nim wzorków i drążenia miejsca na świece. Warto poznać ciekawe przepisy, które pozwolą wykorzystać dynię znacznie lepiej.

Zobacz także wideo: jesienne danie z dynią i kurczakiem

/ 6Zupa dyniowa

Obraz
© iStock.com

Przygotuj dwie szklanki pokrojonej w kostkę obranej dyni, pęczek włoszczyzny, kawałek świeżego imbiru, olej, małą cebulę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Dynię gotujemy w małej ilości posolonej wody do miękkości. W ganku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę dwie marchewki, pietruszkę, kawałek pora i selera. Smażymy, lekko mieszając, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Dodajemy dynię i przyprawy, gotujemy, aż warzywa się rozpadną. Miksujemy, nalewamy na talerze i posypujemy prażonymi pestkami dyni.

/ 6Wytrawne placki z dyni

Obraz
© iStock.com

Do przygotowania tych smacznych placków potrzebujemy: małą dynię, dużą marchewkę, pęczek natki pietruszki, pól szklanki otrąb owsianych, pół szklanki mąki razowej, dwa jajka, sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki, olej.
Otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Dynię obieramy, wyrzucamy pestki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Ścieramy także marchewkę. Do dyni i marchewki dodajemy otręby, mąkę, jajka, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wazową nakładamy ciasto na rozgrzany olej (tyle, ile potrzeba, by uzyskać placki takiej oczekiwanej wielkości) i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Podajemy polane łyżką jogurtu lub z rukolą i startym serem.

/ 6Chleb dyniowy

Obraz
© iStock.com

Chlebek dyniowy jest wilgotny i bardzo smaczny, choć niełatwy do przygotowania. Jednak warto spróbować. Składniki: szklanka mąki, pół szklanki mleka, dwie szklanki zmiksowanego miąższu dyni, garść paczka drożdży, dwie łyżki cukru, dwa jajka, łyżeczka soli, pół szklanki oleju.
W misce mieszamy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolewamy trochę mleka i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, olej i połowę pestek dyni. Ciasto wlewamy do formy na keks i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Wierzch posypujemy pestkami, wstawiamy bardzo delikatnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

/ 6Dynia pieczona z ziołami

Obraz
© iStock.com

Pieczona dynia to znakomity dodatek do dań obiadowych lub samodzielne danie, np. na kolację. Potrzebujemy: małą dynię, oliwę z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, suszony tymianek, suszony estragon.
Dyni nie obieramy, ale kroimy ją na ćwiartki. Usuwamy pestki i miąższ lekko nacinamy w kostkę tak, by nie przeciąć skóry. Układamy na blasze, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Gotowe.

/ 6Spaghetti z dynią

Obraz
© iStock.com

Makaron z dodatkiem dyni to jedno z najbardziej popularnych dań we Włoszech. Jest naprawdę przepyszny. Składniki: mała dynia (najlepiej makaronowa, podłużna), cztery duże pomidory, mała cebula, starty parmezan, ząbek czosnku, świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, makaron.
Dynię obieramy, przecinamy na pół, kroimy na paski i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pięć minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, pozbawione skóry i pestek pokrojone drobno pomidory i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy dynię, bazylię i mieszamy. W tym czasie gotujemy makaron, dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy posypany parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw