Zupa z orzechami
Lekka zupa na rybnym wywarze, którą robimy z wykorzystaniem zdrowych orzechów laskowych. Za smak odpowiadają także pieczarki. Zupę serwujemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Składniki: 1,5 l rosołu z ryb, 25 dag pieczarek, 25 dag orzechów laskowych, 5 dag makaronu (rurki, gwiazdki), 3/4 szklanki śmietany, 2 żółtka, natka pietruszki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie: pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, włożyć do wrzącego rosołu z obranymi ze skórki orzechami i makaronem, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Potem wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Podawać zaraz po przygotowaniu.