Zupa kalafiorowa z karpiem
Jeszcze jedna propozycja na wigilijną zupę z karpiem. W zupie znajduje się kalafior, cebula i ziemniaki; ciekawym akcentem smakowym są słodkie rodzynki. Smak zupy można wzmocnić przyprawą do zup w płynie.
Składniki: 1,5 l wywaru z warzyw, 50 dag kalafiorów, 20 dag ziemniaków, 40 dag karpia (bez ości), 3 dag rodzynków, 6 dag cebuli, tłuszcz, 2 dag mąki, 1-2 żółtka, ocet, sól, pieprz, majeranek i przyprawa do zup do smaku.
Wykonanie: kalafior oczyścić, opłukać w lekko zakwaszonej octem wodzie, podzielić na cząstki, zalać częścią wywaru, ugotować. Karpia umyć, pokroić w paseczki, zalać pozostałym wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Pod koniec gotowania włożyć opłukane rodzynki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko, nie rumieniąc. Połączyć z kalafiorem, rybą i przyprawami, chwilę pogotować. Lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami, doprawić do smaku. Propozycja ta smakuje również wyśmienicie z owocami morza np. krewetkami.