Karol Okrasa poleca ryby nie tylko na Wigilię

Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada zaledwie ok. 13 kilogramów ryb w ciągu roku. Częściej sięgamy po nie w okresie świątecznym, jednak na co dzień ryby i owoce morza rzadko goszczą na polskich stołach.

Karol Okrasa poleca ryby nie tylko na Wigilię
Źródło zdjęć: © ONS.pl
8

Do jedzenia tych produktów zachęca szef kuchni Karol Okrasa, który jest współautorem książki "Ryby są super". Zdaniem kucharza, walka z mitami na temat ryb jest ważna, ponieważ są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Specjalnie dla nas podpowiedział co warto przygotować na bazie ryb i który produkt wybrać na świąteczny stół.

WP: : Ryby to produkt niedoceniany, który rzadko pojawia się w polskich kuchniach. Dlaczego pana zdaniem nadal chętniej sięgamy po kurczaka i wieprzowinę, a zapominamy o dorszu, śledziach czy pstrągu?

Karol Okrasa: Moim zdaniem problem tkwi w dostępności dobrych ryb i braku sprawdzonych przepisów na ich przygotowanie. Sięgamy po nie rzadko, ponieważ do niedawna trudno było dostać smaczną, świeżą, surową rybę i znaleźć na nią pomysł. Zawsze smakowała nam ryba smażona i często do takiego dania się ograniczaliśmy. Z tego wynika taka bojaźń przed przygotowywaniem ryb w ramach posiłku dla całej rodziny.

WP: : Którą rybę poleca pan osobom, które są amatorami w kuchni?

Karol Okrasa: Każdą. To nie ryba stanowi źródło problemu, tylko przepis i jego łatwość przygotowania. Każdą rybę można podać w mniej lub bardziej skomplikowany sposób i będzie wyśmienicie smakowała.

WP: : A jakie jest pana ulubione danie rybne?

Karol Okrasa: Nie mam jednej ulubionej potrawy z rybą w roli głównej. Naprawdę nawet prosto przygotowana ryba, sparzona w wywarze z cebuli, rosole z suszonych grzybów, będzie na swój sposób genialna, inna i smaczna. Może to być też zupa rybna gotowana kilka godzin, której bazą będzie rosół z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak anyż, ziarna kolendry czy kardamon. To nie forma dania, tylko połączenia smakowe i paleta różnych barw aromatów czyni potrawę wyjątkową.

WP: : Alternatywa dla karpia. Którą rybę poleca pan na wigilijny stół?

- Oczywiście śledzia i to śledzia świeżego. Nie solonego czy w śmietanie. Polecam zakup świeżego śledzia i podsmażenie go, a następnie duszenie w kiszonej kapuście lub marynowanie w suszonych grzybach. Warto zrobić również strudel ze śledzia. Do przygotowania takich propozycji wystarczą te same składniki, które kupujemy planując klasyczną kolację wigilijną.

Rozmawiała Magdalena Pomorska

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia