Zupa grzybowa z korkami anchois
Nietypowa propozycja, która zaskoczy gości - zupę robimy na podgrzybkach, które łączymy z ziemniakami, cebulą, groszkiem konserwowym, a zaskakującym dodatkiem są koreczki anchois, czyli sardeli europejskiej.
Składniki: 1,5 l wywaru z warzyw, 40 dag podgrzybków, 25 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2 dag mąki, 3/4 szklanki śmietany, 5 dag groszku konserwowego, puszka korków anchois, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku.
Wykonanie: grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do pozostałego wywaru, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, oprószyć mąką. Zasmażyć, lekko rumieniąc, połączyć z grzybami, ziemniakami i śmietaną, groszkiem i korkami, chwilę pogotować, doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.