Ryba po grecku - wypróbuj warianty

Ryba po grecku należy do tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jej przygotowanie nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Warto jednak czasem odejść od tradycyjnego przepisu na to danie i zaserwować swoim gościom jego odmienny wariant. Jaki? Oto kilka pomysłów na pyszną rybę po grecku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Ryba po grecku należy do tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jej przygotowanie nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Warto jednak czasem odejść od tradycyjnego przepisu na to danie i zaserwować swoim gościom jego odmienny wariant. Jaki? Oto kilka pomysłów na pyszną rybę po grecku. Odrobina kreatywności pozwali nam na nowo odkryć niesamowity smak tego fantastycznego dania.

Ryba po grecku - przepis podstawowy

Ryba po grecku, wbrew swojej nazwie, niewiele ma wspólnego ze słonecznym krajem leżącym na południu Europy. Podstawą dania jest oczywiście filet rybny, który serwuje się w specjalnym warzywnym sosie. Do jego przygotowania używa się najczęściej marchewki, cebuli, selera, pietruszki oraz koncentratu pomidorowego. Starte warzywa smaży się najpierw na oleju, a następnie poddusza w wodzie z solą, pieprzem, liściem laurowym i innymi przyprawami, często dobieranymi wedle własnego uznania. Gdy sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji, dodaje się do niego usmażone wcześniej filety rybne. Danie serwowane jest najczęściej w półmiskach, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Dla dekoracji wierzch potrawy można przyozdobić np. natką pietruszki lub plasterkami cytryny.

Jaką rybę wybrać?

Wiele osób przygotowujących po raz pierwszy rybę po grecku, zastanawia się, która odmiana ryby najlepiej nada się do tego dania. Z pewnością najlepszym wyborem będą ryby chude, posiadające jednocześnie bardzo soczyste mięso. W tradycyjnym przepisie najczęściej stosuje się lubianego w Polsce dorsza. Zamiast niego doskonale do ryby po grecku nadadzą się również mintaj, morszczuk oraz sola. Wiele osób poleca także użycie miruny - ryba ta ma wyjątkowo smaczne i nietłuste mięso, które jednocześnie pozbawione jest specyficznego (i zazwyczaj nieprzyjemnego) zapachu. Sprzedawane filety miruny nie posiadają ości, co z pewnością ułatwia przygotowanie dania.

Z dodatkiem groszku

Bardzo łatwym sposobem na urozmaicenie tradycyjnego przepisu na rybę po grecku, jest dodanie do gęstego sosu innych warzyw. Stosunkowo często spotyka się wersję tego dania z zielonym groszkiem. Ten, nie tylko doskonale komponuje się smakowo z pozostałymi składnikami potrawy, ale jednocześnie świetnie wpływa na jej wygląd. Równie dobrze w roli dodatku do ryby po grecku spisze się kukurydza - jej słodki smak oraz jaskrawy kolor, nadadzą lubianemu daniu nutki orzeźwienia.

Z cukinią, ogórkami i pieczarkami

Ryba po grecku wcale nie musi opierać się na sosie przygotowanym z marchewki, selera i pietruszki. Doskonałym zamiennikiem dla jednego z tych warzyw będzie cukinia, która od jakiegoś czasu cieszy się wśród Polaków dużą popularnością. Podobnie jak wspomniana wcześniej kukurydza, nada ona rybie nieco rześkości oraz oryginalnego smaku. W innej wersji dania, do sosu dodaje się starte ogórki konserwowe, a nawet pieczarki! Jak zatem widać sposobów na urozmaicenie ryby po grecku nie brakuje. Jednocześnie nie są to pomysły wyjątkowo wyszukane i z pewnością każdy z nas jest w stanie nadać tej tradycyjnej świątecznej potrawie wyjątkowego charakteru.

Ryba po grecku a ryba po żydowsku

Według niektórych tradycyjnych przepisów, usmażona ryba serwowana w sosie z duszonej włoszczyzny oraz cebuli, nazywana jest rybą po żydowsku. Różnica między rybą po grecku, a rybą po żydowsku dotyczy samego nazewnictwa - trzon przepisu pozostaje taki sam i różnić może się jedynie regionalnymi niuansami. Ryby po żydowsku nie należy jednak mylić z karpiem po żydowsku - ten drugi bowiem jest tradycyjną potrawą polskich Żydów, która z czasem stała się jednym z podstawowych wigilijnych dań. Karp po żydowsku podawany jest na słodko w galarecie przyrządzonej z wywaru z głowy i kręgosłupa ryby, wolno gotowanych z dodatkiem warzyw. Do samej galarety dodawane są rodzynki, migdały, ale także marchew i ugotowane na twardo jajka.

W. Chentkiewicz/mp/WP Kuchnia

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw