Solanka z karpia
Wyrazista w smaku propozycja. W zupie mamy ziemniaki, ogórki kiszone, cytryny, cebulę, przyprawy, a całość przygotowujemy na rosole z karpia.
Składniki: 1,5 l rosołu z karpia, 25 dag ziemniaków, 20 dag ogórków kiszonych, 15 dag cytryn, 15 dag cebuli, oliwa, 4 dag mąki, 3/4 szklanki śmietany, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, cukier, majeranek i przyprawa do zup do smaku.
Wykonanie: ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać częścią rosołu z karpia, ugotować. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki, włożyć do pozostałego rosołu, ugotować. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki, usuwając pestki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć, lekko rumieniąc. Połączyć z ziemniakami, ogórkiem, cytrynami, śmietaną i keczupem. Chwilę pogotować, doprawić.