Zupa z suma
Sum to bardzo smaczna ryba, która ma tę przewagę nad karpiem, że posiada niewiele ości. Zupę robimy na warzywnym wywarze. Za wyrazisty smak odpowiada dodatek tartego chrzanu oraz papryka konserwowa.
Składniki: 1,5 l wywaru z warzyw, 50 dag oczyszczonego suma (bez skóry), 25 dag ziemniaków, 2 dag chrzanu tartego, 0,5 szklanki śmietany, 2 dag mąki, 8 dag papryki konserwowej, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny lub kwas mlekowy do smaku.
Wykonanie: rybę umyć, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 30 minut. Pokroić w paseczki, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Połączyć z rybą, chrzanem, śmietaną wymieszaną z mąką oraz zmieloną papryką. Chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.