Barszcz na wywarze z ryb - przepis 2
Drugi przepis na barszcz na rybnym wywarze, tym razem z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Smak wzmacniamy zakwasem z buraków. Serwujemy z jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanym koperkiem.
Składniki: 1,6 l wywaru z ryb, 60-80 dag buraków, 4 dag koncentratu pomidorowego, 0,5 szklanki śmietany, 2 dag mąki, zakwas z buraków, koperek, sól, pieprz, cukier i przyprawa do zup do smaku.
Wykonanie: buraki oczyścić, umyć, ugotować lub upiec, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, połączyć z wywarem, koncentratem pomidorowym, zagotować. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zakwas, gotować kilka minut, doprawić. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.