Barszcz na wywarze z ryb - przepis 1
Czerwony barszcz zjedzony podczas wigilijnej kolacji ma zapewnić nam urodę oraz długie życie. Zupę robimy na rybnym wywarze. Doprawiamy czosnkiem, majerankiem, miodem oraz sokiem z cytryny.
Składniki: 1,5 l wywaru z ryb, 80 dag buraków, 20 dag cebuli, oliwa, 2 dag mąki, 2 żółtka, sól, czosnek, majeranek, miód naturalny i sok z cytryny do smaku.
Wykonanie: buraki oczyścić, umyć, ugotować lub upiec, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z wywarem, burakami i przyprawami, chwilę pogotować. Następnie wymieszać z żółtkami, doprawić. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.