Żurek wigilijny
Jedna z częściej serwowanych zup w Wigilię. Za smak odpowiadają suszone grzyby, zrumieniona cebulka, pokrojony w kostkę chleb razowy i aromatyczne przyprawy. Zupę podajemy tradycyjnie, z jajkami ugotowanymi na twardo.
Składniki: 1,5 l wody, 3-4 grzyby suszone, 10 dag cebuli, tłuszcz, 15 dag chleba razowego, żur kiszony, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.
Wykonanie: grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, lekko rumieniąc. Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Połączyć z chlebem pokrojonym w kostkę, wywarem z grzybów, grzybami i żurem. Zagotować, doprawić do smaku. Jajka pokroić w cząstki, rozłożyć na talerzach, zalać gorącym żurkiem.