Zupa wigilijna z karpia
Karp to najważniejsza wigilijna ryba. Symbolizuje siłę, dostatek i obfitość. W tym przepisie karp trafia do zupy razem z jabłkami, cytrynami, a ciekawym dodatkiem smakowym jest przecier z suszonych śliwek, który czyni to danie nietuzinkowym.
Składniki: 1,5 l wywaru z warzyw, 50 dag oczyszczonego karpia, 15-20 dag jabłek, 10 dag cytryn, masło lub margaryna, 2 dag mąki, 2 łyżki przecieru ze śliwek suszonych, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie: rybę umyć, pokroić w dzwonka, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z rybą, jabłkami, cytrynami i przecierem ze śliwek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku. Podawać z łazankami lub lanymi kluskami.