Zupa rybna z grzybami
Interesujące połączenie ryb z podgrzybkami. W tym przepisie wykorzystujemy ryby słodkowodne - to może być karp, amur, leszcz, lin, okoń, sandacz, pstrąg, sum, tołpyga, szczupak. Zupę najlepiej podawać z ziemniakami z wody.
Składniki: 1,5 l wody, 40 dag filetów z ryb słodkowodnych, 20 dag podgrzybków, 15 dag cebuli, tłuszcz, 3/4 szklanki śmietany, 2 dag mąki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.
Wykonanie: filety umyć, pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, włożyć ryby i grzyby, chwilę poddusić, zalać wodą i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Potem wlać śmietanę wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić.
RAF/mp/WP Kuchnia