Limonka
W porównaniu z cytryną owoce limonki są mniej trwałe, szybciej się psują. Warto jednak po nie sięgać, gdyż to dobre źródło witaminy C (co ciekawe, limonka ma jej więcej niż cytryna), potasu, wapnia, fosforu, witaminy A i z grupy B. Picie soku z limetki korzystnie wpływa na pracę wątroby i reguluje poziom glukozy we krwi. Warto pamiętać, że limonka jest bardziej kwaśna od swojej żółtej kuzynki - przyjmuje się, że sok z dwóch cytryn odpowiada sokowi z trzech limetek. Ze względu na swój smak limonka świetnie pasuje do przyrządzania napojów orzeźwiających. Cytrus ten jest jednym ze składników bardzo popularnego koktajlu alkoholowego mojito (zawiera również biały rum, cukier, miętę, wodę gazowaną i kruszony lód). Ponadto pasuje do sosów, soków, marynat, musów, lodów, mięs.