Ananas
Choć wielu osobom kojarzy się głównie z egzotycznym smakiem, ten owoc jest stosowany m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego. Ananas zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim bromelaina. Wykazuje ona właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne - podobne do przeciwbólowych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Ułatwia też usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego. Ananas jest też źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. 100 g ananasa zawiera 48 mg witaminy C - taka porcja zaspokaja 80 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Świeży ananas jest dość bogatym źródłem cukrów prostych, przez co szybko i w znacznym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi. Lepiej jest go jeść w pierwszej połowie dnia. Doskonale smakuje w smoothie, ale można go również podać z mięsem np. stekiem prosto z
grilla.