10 egzotycznych owoców, które warto kupić w polskich sklepach
Niegdyś niedostępne, dziś coraz częściej spotykane na polskim rynku. Kolorowe, soczyste i nierzadko zadziwiające swoim wyglądem owoce egzotyczne warto włączyć do codziennego jadłospisu. Podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie i jak je podawać.
Przysmaki prosto z tropików
Niegdyś niedostępne, dziś coraz częściej spotykane na polskim rynku. Kolorowe, soczyste i nierzadko zadziwiające swoim wyglądem egzotyczne owoce warto włączyć do codziennego jadłospisu. Podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie i jak je podawać.
Mango
To słodka skarbnica witaminy C, dzięki której w naturalny sposób wzmocnimy nasz organizm, co jest niezwykle ważne zwłaszcza w sezonie zimowym i zwiększonym ryzyku zachorowania na przeziębienie czy grypę. Dodatkowo znajdziemy w nim sporo witaminy A (korzystnie wpływa m.in. na wzrok) i witaminy E, zwanej "witaminą młodości". Jedzone regularnie dostarczy również cennych dawek potasu i magnezu, które kolejno wpływają pozytywnie na pracę serca i mózgu. Mango pasuje nie tylko do owocowych sałatek, deserów czy ciast, ale również do mięs i ryb. Ważne, aby kupować w miarę dojrzałe, które łatwo rozpoznać po miękkiej, odkształcającej się skórce.
Papaja
Podobnie jak mango, produkt ten również jest doskonałym źródłem witaminy C. Ponadto zawiera cenne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Papaja w diecie to gwarancja odporności. Sprawdzi się również w procesach regeneracji organizmu po kuracjach antybiotykowych, skutecznie wzmacniając, odnawiając florę bakteryjną i usuwając toksyny z organizmu. Dojrzała papaja smakuje jak lody, jest bardzo delikatna i nazywana jest owocem aniołów. Smakuje doskonale w owocowych smoothie i deserach. Świetnie komponuje się też z owocami morza np. z krewetkami czy paluszkami surimi. Można jeść zarówno miąższ, jak i pestki, ale w przypadku tych drugich ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i osoby przyjmujące leki rozrzedzające
krew.
Awokado
Wbrew powszechnej opinii, awokado to nie warzywo, a subtropikalny owoc. Znajdziemy w nim cenny błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu trawienia i zmniejsza ochotę na podjadanie między głównymi posiłkami. To także źródło zdrowych tłuszczów, ułatwiających przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Awokado zawiera też witaminę E, kwas foliowy, potas i magnez. Jako składnik sałatki będzie wspomagać przyswajanie beta-karotenu i luteiny z pozostałych warzyw. Ale produkt ten doskonale pasuje też do deserów, zapiekanek, jajecznicy i dań obiadowych. Co ciekawe, ma też jadalną pestkę - najlepiej konsumować ją w formie sproszkowanej.
Granat
Owoc granatu jest bogaty w witaminy C i E, składniki mineralne takie jak: selen, miedź, potas i cynk. Jest również źródłem antyoksydantów - polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego). Granat obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, demencji, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie oraz chorobom nowotworowym.
Kiwi
Zwane też chińskim agrestem kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz cennym nośnikiem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagających obniżyć poziom cholesterolu. Jest pomocne przy zaparciach, ma właściwości moczopędne i pobudza wydalanie z organizmu sodu oraz wody. Kiwi bardzo dobrze - pod względem zachowywania wartości odżywczych -znosi długie przechowywanie. Nawet po pół roku od zebrania, pozostaje w nim około 90 proc. witaminy C. Zgniecione czarne nasiona kiwi dają olej bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3. Niewątpliwie zaletą owocu jest jego zdolność hamowania apetytu na słodycze. Można je jeść na surowo, bez skórki lub dodawać do sałatek.
Persymona
Z wyglądu persymona (inaczej zwana kaki) przypomina pomidora, ale w smaku bardziej podobna jest do miąższu śliwki. Jest bowiem słodka, lekko kwaskowata i bardzo aromatyczna. Owoce można jeść na surowo, ale nadają się też do przetworów - można z nich przygotowywać dżemy, marmolady, kompoty i galaretki. Jednak o popularności tego owocu w wielu społecznościach decydują przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Owoce kaki to doskonałe źródło witaminy A, zawierają też witaminę C i błonnik - o wiele więcej niż na przykład jabłka. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków przeciwutleniających - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy.
Banan
Banany składają się głównie z wody (ok.75 proc.) oraz z węglowodanów. Zawierają również magnez, potas, witaminy z grupy B oraz serotoninę. Zielone mają więcej skrobi, natomiast żółte zawierają więcej glukozy i fruktozy. Niedojrzałe owoce są ciężkostrawne, w przeciwieństwie do żółtych, dojrzałych bananów. Pomysłów na zaserwowanie bananów jest naprawdę sporo. Można poddać je obróbce termicznej (grillować, zapiekać, dodawać do ciast)
, zestawić z mięsem lub innymi świeżymi owocami. Dojrzałe warto dodać np. do chleba bananowego lub muffinek.
Limonka
W porównaniu z cytryną owoce limonki są mniej trwałe, szybciej się psują. Warto jednak po nie sięgać, gdyż to dobre źródło witaminy C (co ciekawe, limonka ma jej więcej niż cytryna), potasu, wapnia, fosforu, witaminy A i z grupy B. Picie soku z limetki korzystnie wpływa na pracę wątroby i reguluje poziom glukozy we krwi. Warto pamiętać, że limonka jest bardziej kwaśna od swojej żółtej kuzynki - przyjmuje się, że sok z dwóch cytryn odpowiada sokowi z trzech limetek. Ze względu na swój smak limonka świetnie pasuje do przyrządzania napojów orzeźwiających. Cytrus ten jest jednym ze składników bardzo popularnego koktajlu alkoholowego mojito (zawiera również biały rum, cukier, miętę, wodę gazowaną i kruszony lód). Ponadto pasuje do sosów, soków, marynat, musów, lodów, mięs.
Ananas
Choć wielu osobom kojarzy się głównie z egzotycznym smakiem, ten owoc jest stosowany m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego. Ananas zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim bromelaina. Wykazuje ona właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne - podobne do przeciwbólowych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Ułatwia też usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego. Ananas jest też źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. 100 g ananasa zawiera 48 mg witaminy C - taka porcja zaspokaja 80 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Świeży ananas jest dość bogatym źródłem cukrów prostych, przez co szybko i w znacznym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi. Lepiej jest go jeść w pierwszej połowie dnia. Doskonale smakuje w smoothie, ale można go również podać z mięsem np. stekiem prosto z
grilla.
Liczi
Owoc ten nazywany jest też "chińską śliwką". Jego smak niektórym przypomina truskawki lub maliny. Soczyste i słodkie owoce o miękkiej, chropowatej i czerwonawej skórce, po obraniu spożywa się na surowo. Wyśmienicie smakują jako dodatek do sałatek owocowych oraz drinków. Z dodatkiem liczi można też przygotować pyszne dania mięsne i rybne. Liczi możemy też kupić w puszkach, w słodkiej zalewie.
mp/WP Kuchnia