Zupa grzybowa z rozmarynem
Grzyby goszczą w kuchniach całego świata, ale to Polacy uchodzą za mistrzów przyrządzania z nich pysznej i aromatycznej zupy. Przepisów na zupę grzybową istnieje mnóstwo. Mamy dla was jeden z nich.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Dodatkowo:
- łazanki bądź każdy inny makaron
- Grzyby: jeśli świeże oczyszczamy nożem z zabrudzeń, myjemy i osuszamy. My wykorzystujemy jedynie kapelusze, nóżki suszymy. Jeśli mamy mrożone grzyby, to rozmrażamy je na sicie i odsączamy z nadmiaru wody.
- W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno skrojoną cebulę oraz miód. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna.
- Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki, zalewamy bulionem, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz gałązkę świeżego rozmarynu bądź łyżeczkę suszonego.
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz octem winnym. Serwujemy z łazankami i natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze