Śledzie pod pierzynką. Obowiązkowe na wigilijnym stole
Przepis
Klasyka wśród śledzi - cebula, jabłko i dużo kwaśnej śmietany. Kluczem do sukcesu jest wybór składników dobrej jakości. - Śledzie najlepiej samemu przygotować, czyli kupić płaty śledzi solonych, wymoczyć je w zimnej wodzie lub mleku, a następnie zalać olejem i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce - radzi autorka bloga "Królestwo Garów".
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Źródło: Królestwo garów
Składniki
- 6 płatów śledzi w oleju
- 2 jabłka winne twarde
- 1 duża cebula
- śmietana 22 proc. gęsta
Przepis
Takie śledzie będą zdecydowanie lepsze od tych kupnych, zalanych nie wiadomo jakim olejem. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na śledziach.
Zobacz też: tort czekoladowy korzenny
Śledzie pod pierzynką. Obowiązkowe na wigilijnym stole
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
22
7
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.