Trwa ładowanie...
d3kt4pg
23-11-2018 11:59

Tartaletki ze śledziem z kremową nutą. W sam raz na raz

Przepis

Kruche tartaletki z dodatkiem koziego sera, buraczków i śledzi to pomysł na elegancką przystawkę.

d3kt4pg
3.1
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

*Ciasto: *

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta soli

*Nadzienie: *

  • 2 filety z Filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju rzepakowym SEKO
  • 3 małe ugotowane buraki
  • kremowy ser kozi
  • 1 mały ziemniak ugotowany w łupinie
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
Przepis

Składniki na ciasto energicznie zagniatamy i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Ziemniaka, buraki i filety śledziowe również kroimy w drobną kostkę. Do warzyw i śledzia dodajemy zrumienioną cebulę i kozi ser, całość mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek, nakłuwamy widelcem lub obciążamy (np. fasolą), podpiekamy w piekarniku ok. 10 min.
Wyjmujemy foremki z ciastem, wypełniamy farszem, przykrywamy, wierzch dekorujemy ciastem i smarujemy roztrzepanym jajkiem, umieszczamy w lodówce do schłodzenia, a następnie pieczemy do zrumienienia ok. 15-20 min. Brzegi przykrywamy folią aluminiową, żeby zanadto się nie spiekły.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tartaletki ze śledziem z kremową nutą. W sam raz na raz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
50

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3kt4pg
d3kt4pg
d3kt4pg
d3kt4pg
Więcej tematów
d3kt4pg