Trwa ładowanie...
d2aqxa5
06-05-2022 08:13

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

Przepis

Sposobów na przyrządzanie żeberek jest wiele. Możemy je piec, smażyć, dusić, gotować i oczywiście grillować. Odpowiednio dobrane składniki uwypuklą smak mięsa.

d2aqxa5
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Zaprawa:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 1/3 szklanki sosu z ananasa
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki posiekanego czosnku
Przepis
  • W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C.
  • Piec żeberka obracając przez 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie.
  • Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić mąką, jeśli jest zbyt wodnisty).
  • Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2aqxa5
d2aqxa5
d2aqxa5
d2aqxa5
Więcej tematów
d2aqxa5