Meksykański Carnitas
Carnitas jest jednym z najciekawszych dań kuchni meksykańskiej. Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać karkówkę, szynkę oraz łopatkę wieprzową. W przygotowaniu tej potrawy najważniejsze jest wielogodzinne marynowanie mięsa oraz jego dokładne wypieczenie (około 3 godziny). Zarówno długie marynowanie, jak i pieczenie sprawia, że mięso jest bardzo delikatne i miękkie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 2 kg mięsa wieprzowego z dużą ilością tłuszczu i kością (karkówka)
• główka czosnku
• majeranek
• kolendra
• kmin rzymski
• suszony czosnek
• pieprz czarny mielony
• sól
• 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
• Łyżka octu balsamicznego
Czosnek obierz i posiekaj lub wyciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, łyżką soli, 2 łyżkami majeranku oraz łyżką kolendry, kminu rzymskiego, suszonego czosnku, mielonego pieprzu. Możesz również dodać nieco cynamonu, słodkiej papryki oraz soku z pomarańczy. Mięso rozłóż na folii aluminiowej i dokładnie natrzyj marynatą, a następnie dokładnie włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie przełóż mięso do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż mięso i piecz przez godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 4 godziny. Po tym czasie ponownie podnieś temperaturę i piecz przez około pół godziny. Mięso na koniec powinno się rozpadać, w środku powinno być soczyste, a na zewnątrz chrupiące.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze