Trwa ładowanie...
dm6eis8
12-10-2022 10:06

Karkówka pieczona ze śliwkami

Przepis

Karkówka pieczona ze śliwkami to idealna propozycja na obiad. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak również wyjęta prosto z lodówki do chleba. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

dm6eis8
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Inne
Źródło: Inne
Składniki

Marynata:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 3 ząbki czosnku
  • około 4 śliwki suszone
Przepis
  • Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, a czosnek pokroić w słupki.
  • Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Następnie mięso naszpikować czosnkiem.
  • Tak przygotowane mięso włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie wzdłuż karkówki należy powtykać śliwki, w taki sam sposób jak czosnek.
  • Całość przełożyć do rękawa/worka do pieczenia i wstawić do lekko ciepłego lub rozgrzanego piekarnika.
  • Mięso piec przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rękaw/worek rozciąć, aby karczek nabrał rumianego koloru.
  • Po wyjęciu z piekarnika kroić po odczekaniu przynajmniej 10 minut, ponieważ wszystkie soki z zewnątrz mogą wypłynąć i mięso nie będzie już takie soczyste.
Karkówka pieczona ze śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm6eis8
dm6eis8
dm6eis8
dm6eis8
Więcej tematów
dm6eis8