Trwa ładowanie...

Krupnik z kaszy owsianej

Kto z nas nie zna krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale warto poeksperymentować z tym daniem i przygotować zupę z kaszy owsianej. Ten rodzaj kaszy, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku.

Krupnik z kaszy owsianejŹródło: www.daylicooking.pl
d322i7d
d322i7d

Kto z nas nie zna krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale warto poeksperymentować z tym daniem i przygotować zupę z kaszy owsianej. Ten rodzaj, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku.

Składniki: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, kawałek niewielkiego selera, 10-12 cm jasnej części pora, 2-3 łyżki oleju, 2 średnie liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/3 szklanki kaszy owsianej.

Dodatkowo: 50 g masła lub 150 ml słodkiej śmietany, niewielka papryczka chili, mały pęczek pietruszki.

Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić solą. (Gdyby zupa była zbyt gęsta można do niej dodać więcej wody.) Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać masło lub słodką śmietanę. Wymieszać. Podawać z dodatkiem posiekanej drobno papryczki i natki pietruszki.

d322i7d

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.

(fot. www.daylicooking.pl)
Źródło: (fot. www.daylicooking.pl)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

d322i7d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj