Krupnik z kaszy owsianej
Kto z nas nie zna krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale warto poeksperymentować z tym daniem i przygotować zupę z kaszy owsianej. Ten rodzaj kaszy, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku.
Kto z nas nie zna krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale warto poeksperymentować z tym daniem i przygotować zupę z kaszy owsianej. Ten rodzaj, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku.
Składniki: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, kawałek niewielkiego selera, 10-12 cm jasnej części pora, 2-3 łyżki oleju, 2 średnie liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/3 szklanki kaszy owsianej.
Dodatkowo: 50 g masła lub 150 ml słodkiej śmietany, niewielka papryczka chili, mały pęczek pietruszki.
Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić solą. (Gdyby zupa była zbyt gęsta można do niej dodać więcej wody.) Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać masło lub słodką śmietanę. Wymieszać. Podawać z dodatkiem posiekanej drobno papryczki i natki pietruszki.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.
POLECAMY RÓWNIEŻ: