Cebularze - lubelski przysmak

Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Będąc w tamtym regionie warto skosztować tego rarytasu. Można je również zrobić samodzielnie. Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.pl, przetestowała prosty przepis. Blogerka przekonuje, że cebularze są pyszne zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Będąc w tamtym regionie warto skosztować tego rarytasu. Można je również zrobić samodzielnie. Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.pl, przetestowała prosty przepis. Blogerka przekonuje, że cebularze są pyszne zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem.

Składniki ciasta: 30 dkg mąki pszennej, pół szklanki ciepłego mleka, 2,5 dkg świeżych drożdży, 1 jajko, 1/4 kostki masła, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem - po chwili rozpuszczą się. Dodać ciepłe mleko, 3-4 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Masło stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące, lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni. Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.

Nadzienie: 1 większa cebula, 2-3 łyżki oleju, 2-3 łyżki maku, 1/3 łyżeczki soli.

Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę. Zeszklić na oleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz. Cebularze ostawić na około 15 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem) przez kilkanaście minut - do lekkiego zazłocenia się.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.

Obraz
© (fot. www.daylicooking.pl)

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja