ycipk-36j5cw
ycipk-36j5cw

Krupnik

Krupnik to gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne chłody 123

Krupnik to zupa, która gości na stołach Polaków już od dawna. Jest gęsta, sycąca, a w zimne dni potrafi nas rozgrzać.

Smak krupniku zna prawdopodobnie każdy Polak. Aromat tej zupy może przywołać wspomnienia dzieciństwa i tradycyjnych obiadów, które przygotowywały nasze babcie. Krupnik zawsze był gesty, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, ziemniaków. Za każdym razem charakteryzował się też lekkim, mięsnym posmakiem.

Dzisiaj krupnik podaje się już nieco rzadziej, a przepisy na tę tradycyjna zupę ciągle zmieniają się. Warto jednak raz na czas ugotować krupnik i przekonać się, dlaczego przez tyle wieków ta potrawa gościła na naszych stołach. Bo historia tej zupy jest naprawdę długa, niektórzy uważają nawet, że jest to jedna z najstarszych polskich zup. Z pewnością zajadała się nią polska i litewska szlachta. To właśnie krupnik serwowany był na dworskich przyjęciach. W późniejszych latach popularność tej zupy także nie spadała. Jadali ją biedni i bogaci, robotnicy i arystokraci.

Krupnik – przepis
Ze względu na to, że historia tej zupy jest tak długa, bardzo trudno o jeden przepis na krupnik. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że w każdym domu ta potrawa będzie przygotowywana w inny sposób, a co za tym idzie, jej smak również będzie się różnił.

Najczęściej krupnik gotuje się na kościach schabowych, jednak trudno nazwać to regułą. Istnieje wiele przepisów, które mówią nam, by tę zupę zrobić na wywarze z żeberek wieprzowych lub cielęcych albo na prędze wołowej. Niektórzy wynieśli z domu recepturę na krupnik, który przyrządzało się na rosole drobiowym. Wśród nas znajdą się tacy, którzy doskonale pamiętają, że krupnik można robić także na podrobach gęsich lub kaczych. Oczywiście tradycyjny krupnik zawsze będzie na mięsie, ale wielu kucharzy serwuje także krupniki wegetariańskie.

Ale krupnik to nie tylko aromatyczny wywar. Cały sekret tej zupy tkwi w tym, że podaje się ją z kaszą, to właśnie dzięki niej potrawa jest tak gęsta, lepiąca się i bardzo sycąca. Najczęściej jest to kasza jęczmienna, chociaż czasami krupnik zostanie nam podany z kaszą gryczaną. Niektórzy przyrządzają także krupnik z dodatkiem ryżu.

Żeby krupnik był pyszny i sycący należy także dodać warzywa. Najczęściej będzie to marchew, pietruszka, seler, por, cebula oraz oczywiście ziemniaki. Nie można zapomnieć także o dodaniu liścia laurowego, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu.

ycipk-36j5cw
ycipk-36j5cw
ycipk-36j5cw
ycipk-36j5cw