Trwa ładowanie...
dirq8i8
17-11-2021 11:55

Krupnik na gęsinie z kaszą gryczaną i grzybami

Przepis

Rozgrzewający i sycący krupnik, który spokojnie może być samodzielnym daniem. Dużo w nim mięsa, grzybów i kaszy. Zupa idealna na jesień.Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami".

dirq8i8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 2 skrzydła i korpus gęsi owsianej
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 suszonych kapeluszy leśnych grzybów
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka, cebula
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • sól morska
Przepis
  • Mięso gęsi dobrze myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Stawiam na średnim ogniu. Po zagotowaniu zbieram tzw. szumowiny i gotuję na małym ogniu około godziny.
  • W tym czasie namaczam w filiżance wody grzyby. Obieram włoszczyznę i podpiekam na suchej żeliwnej patelni. Płuczę kaszę i odsączam na sicie.
  • Obieram ziemniaki. Następnie dodaję do garnka warzywa i przyprawy oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gotuję 20 minut i dodaję kaszę.
  • Kiedy kasza jest prawie miękka, wyjmuję mięso i warzywa bez marchwi i ziemniaków, doprawiam ewentualnie solą i pieprzem.
  • Mięso obieram od kości i wkładam do zupy. Podaję z natką pietruszki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Krupnik na gęsinie z kaszą gryczaną i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dirq8i8
dirq8i8
dirq8i8
dirq8i8
Więcej tematów
dirq8i8