Jaka kawa jest zdrowsza - czarna czy biała?
Czy kawa z mlekiem jest bardziej szkodliwa od czarnej? Zauważyłam, że po porannej, białej kawie, którą piję zwykle po zjedzeniu jednej kanapki, zaczyna doskwierać mi zgaga. Czy powodem może być biała kawa, czy zdrowsza będzie czarna?
Kawa w niewielkich ilościach (1-2 filiżanki dziennie) dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz organizm, pomaga usunąć oznaki zmęczenia oraz rozbudza umysł, ma również lekkie działanie przeczyszczające. Dlatego tak chętnie jest wybierana jako poranny napój. Należy jednak pamiętać, że kawa może różnie oddziaływać na organizm. Spożywanie jej w dużej ilościach może zakłócać gospodarkę mineralną organizmu oraz zmniejszać wchłanianie żelaza. Kawa również mocno zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, stąd często po jej wypiciu, możemy odczuwać pieczenie w żołądku lub przełyku. Najbardziej kwasotwórcza jest czarna kawa, więc na pewno zamiana białej kawy na czarną nie jest dobrym wyjściem, gdyż mleko zmniejsza działanie kwasotwórcze kawy.
Radzę pić kawę z większą ilością chudego, naturalnego mleka a także przed skosztowaniem tego napoju, zjeść większy posiłek. Kawy nigdy nie należy spożywać na czczo, gdyż przy częstych takich praktykach możemy nabawić się wrzodów żołądka.