Pikantny kociołek
- 500 g. szynki bez kości
- łyżkę oleju
- mielony pieprz
- tymianek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 duże marchewki
- pietruszka/koper
- 3 łyżki mąki pszennej
- mielona papryka ostra
- przyprawa do gulaszu
- ząbek czosnku
Mięso pokroić w kostkę, drobno starty tymianek i pieprz wymieszać z mięsem ? odstawić. W garnku zagotować szklankę wody, dodać mięso, wsypać ostrą paprykę (ilość wedle uznania ? zależy jak bardzo pikantna ma być potrawa) i wlać olej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Wsypać przyprawę do gulaszu ? mniej więcej 3 łyżki. Dodać paprykę, marchew i cebulę oraz starty na tarce czosnek (na najmniejszych oczkach). Gotować jakieś 10 minut. Następnie odlać do kubka trochę ?sosu? z gotującego się garnka i wsypać jakieś 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudy. Jeśli nie udało nam się i grudki powstały, najlepiej wlewać to przez durszlak ? wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu 4 minuty. Na końcu posypać pietruszką lub koprem. Możecie używać własnych metod zagęszczania sosu ? wedle uznania :]
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze