Kawa po irlandzku. W prosty sposób możesz ją zrobić w domu
Kawę po irlandzku należy podawać w wysokiej szklance na nóżce, by najlepiej zaprezentować jej warstwową strukturę. Najpierw nalewa się gorącą, czarną kawę, następnie miarkę podgrzanej irlandzkiej whiskey. Do tego należy wsypać odrobinę cukru, a na samym wierzchu ułożyć ubitą śmietankę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka bitej śmietany
- 2 łyżki cukru granulowanego
- 6 łyżek cukru brązowego nierafinowanego
- 6 filiżanek świeżo zaparzonej kawy
- 180 ml irlandzkiej whiskey
Przepis
- Śmietanę ubij na sztywno z cukrem w mocno schłodzonej misce.
- Podgrzej 6 szklaneczek, wlej whiskey.
- Do każdej dodaj po łyżce brązowego cukru i filiżance mocnej kawy.
- Na wierzch delikatnie nałóż bitą śmietanę (nie mieszaj).
- Podawaj natychmiast.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl