Czosnkowy kurczak
- nóżki i udka z kurczaka ? ilość wedle uznania
- 6 dużych marchewek
- suszony tymianek
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- mielona czerwona papryka
- bazylia
- oregano
- pieprz ziołowy
- posiekana natka pietruszki
Z mięsa usuwamy skórę, następnie wkładamy do worka, marchewkę obieramy i kroimy ? mogą być talarki lub paski, cebulę kroimy w tzw. piórka. Wszystko razem wkładamy do przygotowanego wcześniej worka. Następnie kolejno wsypujemy ? przyprawę do kurczaka, paprykę, bazylię, oregano, pietruszkę, tymianek, pieprz ziołowy i dokładnie wszystko razem mieszamy, lekko potrząsając workiem (niestety mają tendencję do pękania, więc trzeba to robić ostrożnie). Czosnek obieramy i drobno posiekany wrzucamy do woreczka. Zapiekamy przez ok. 50-60 minut w 180 st. Można później rozerwać worek i dopiec je ok. 5 minut, będą wtedy lekko przypieczone na zewnątrz.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze