Trwa ładowanie...
d32tcnm
12-06-2014 16:27

Rolada z kremem z białej czekolady

Przepis

Słodka rolada może stać się ozdobą każdego stołu. Najlepiej smakują oczywiście te ciasta, które są przygotowane samodzielnie, dlatego mam dla was przepis na przepyszną roladę z kremem z białej czekolady.

d32tcnm
4.2
(38 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

CIASTO KAKAOWE

  • 4 jajka
  • 50 g kakao
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
  • 340 g jogurtu naturalnego typu greckiego
Przepis

Żółtka oraz cukier ucieramy na puszystą masę. W drugiej misce ubijamy białka, następnie obie masy delikatnie ze sobą łączymy i mieszamy. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do całej masy wraz z olejem. Powoli i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do blachy 33 x 23 cm i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wykładamy spodem do góry na ścierce i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie zawijamy je tak jak roladę i odkładamy, aby wystygło.

W tym czasie przygotowujemy krem – rozpuszczamy czekoladę i czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy orzechy i wrzucamy je na patelnię, aby się podprażyły. Ostudzoną czekoladę i orzechy łączymy z jogurtem. Następnie rozwijamy ciasto i pokrapiamy je delikatnie likierem o smaku czekoladowym. Na cieście rozsmarowujemy masę i ponownie formujemy je w roladę. Dla dekoracji zaleca się posypanie rolady kakao.

Rolada z kremem z białej czekolady
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32tcnm
d32tcnm
d32tcnm
d32tcnm
Więcej tematów
d32tcnm