Trwa ładowanie...
d3e553f
23-11-2020 15:58

Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów

Przepis

Dzisiejszy sos to naprawdę szybki i tani dodatek do mięs lub, mniej tradycyjnie, do klusek lub pyz z mięsem. Głównym składnikiem nadającym smak jest tu musztarda. Tym samym wiele zależy od musztardy z jakiej przyrządzimy sos.

I tak, musztarda chrzanowa charakteryzuje się kremową konsystencją i wyczuwalnym smakiem chrzanu. Miodowa jest słodką i łagodną musztardą o delikatnym miodowym aromacie. Dijon to ostra, słona musztarda o wyraźnym smaku octu. Francuska jest zrobiona z grubo mielonych nasion gorczycy i, podobnie jak dijon, posiada aromat i smak octu. Bawarska charakteryzuje się ciemnym kolorem i słodkim smakiem, a rosyjska i sarepska to musztardy przeznaczone dla wielbicieli bardzo pikantnych dań.

A w niniejszym przepisie wykorzystano musztardę kremską, która ma łagodny smak i kremową konsystencję, ale można, zależnie o naszych preferencji, użyć dowolnej z opisanych powyżej musztard. Smacznego!

d3e553f
4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123
Źródło: 123
Składniki
  • 250 ml śmietany 12 proc.
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki musztardy
  • cukier, sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • 1 opakowanie pyz, klusek lub pulpety
Przepis
  • Mieszamy śmietanę z wodą oraz musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i papryki.
  • Sosem zalewamy kluski, pyzy lub mięso. Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w przypadku klusek lub pyz, a ok. 30 minut w przypadku klopsików.

Tanio, szybko, smacznie!

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e553f
d3e553f
d3e553f
d3e553f
Więcej tematów
d3e553f