Trwa ładowanie...
dlyto9j
16-05-2021 08:43

Budyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Smakuje bosko!

Przepis

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką to klasyka gatunku. Choć raz musi pojawić się na stole. Kiedy skończy się sezon na rabarbar, możemy go z powodzeniem zastąpić truskawkami, malinami, jagodami, śliwkami czy innymi owocami, które akurat będą dostępne. Będzie pysznie!

dlyto9j
4.1
(64 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • masło - 200 g
  • cukier - 1 i 3/4 szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy - 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 18 proc. - 4 łyżki
  • rabarbar - 350 g
  • budyń waniliowy - 2 szt
  • mleko - 700 ml
Przepis
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry (3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru).
  • Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części (3/4 i 1/4).
  • Mniejszą cześć zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
  • Pozostałą częścią ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 cm × 20 cm) i delikatnie nakłuwamy.
  • Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru.
  • Budyń gotujemy na mleku i od razu wylewamy na rabarbar.
  • Na wierzch ścieramy (lub kruszymy w palcach) zimne ciasto.
  • Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na ok. 45 minut. Obficie posypujemy cukrem pudrem!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Budyniowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Smakuje bosko!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlyto9j
dlyto9j
dlyto9j
dlyto9j
Więcej tematów
dlyto9j