Grillowany ananas z orzechową kruszonką
Grillowany ananas? Tak, to możliwe i bardzo smaczne! Owoce z grilla są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i są doskonałym uzupełnieniem rodzinnego przjęcia czy spotkania ze znajomymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Kruszonka:
- • 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
- • 1 łyżka syropu klonowego
- • ½ łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
Dodatkowo:
- • 4 plastry świeżego obranego ananasa (po ok. 50 g)
- • olej rzepakowy
- • 4 kulki dowolnego sorbetu
- • liście mięty lub melisy (do dekoracji)
[list=1]
[*]Orzechy grubo posiekać, wymieszać z syropem klonowym i papryką w płatkach. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny:
160°C, termoobieg: 140°C, gaz: podziałka 1-2). Odwrócić od czasu do czasu.
[*]Wysmarować patelnię grillową olejem rzepakowym, rozgrzać i zgrillować plastry ananasa z obu stron.
[*]Położyć plastry ananasa na talerzu, dodać sorbet i posypać orzechową kruszonką. Udekorować listkami mięty lub melisy. Podawać natychmiast.
[/list]
Przepis dodał użytkownik KuchniaiJa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze