zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-05-22

Bogracz oryginalny węgierski

Tysia
przepis lubi: 7 osób 4/5 43 głosy
Tagi: Zupy, Węgierska
Składniki
  • 1/2 kg mięsa wołowego (ale robiłam też z łopatki wieprzowej)
  • kawałek mięsa rosołowego
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 pomidory (mogą być też z puszki)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra (dowolnie wg upodobań)
  • łyżka smalcu (może być też Planta lub Bartek)
  • 60 dag ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • Kluski czipetki:
  • składniki jak do ciasta makaronowego (mąka, jajko, woda, sól)
  • robię zawsze z ok 1,5 szklanki mąki
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Osobno nastawiam wywar z mięsa rosołowego z ewentualnym dodatkiem kminku. Ja daję niewiele, bo rodzina za kminkiem nie przepada.

W garnku z grubym dnem (ale można na zwykłej patelni) przesmażam pokrojone w kostkę mięso wołowe lub wieprzowe (klasyczny bogracz jest oczywiście z wołowego, ale w czasie paniki choroby "wściekłych krów" używałam wieprzowego) wraz z posiekaną cebulą. Oczywiście na smalcu lub innym tłuszczu.
Następnie dodaję 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Duszę na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
Gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i duszę, aż wszystko będzie miękkie. Radzę jednak nie przegotować ziemniaków, bo się rozejdą.

W międzyczasie przygotowuję ciasto makaronowe. Czipetki powinno się lepić w palcach w formie fasolek. Ja nie mam do tego cierpliwości, więc robię z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm i kroje w półcentymetrowe plasterki. W czasie krojenia spłaszczają się i przypominają fasolki. Wrzucam na wrzącą wodę. Gotować należy do średniej miękkości. Przcedzam, przelewam zimną wodą.

Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przekładam do jednego gara i ostatecznie doprawiam solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką (Węgrzy dodają jej baaardzo dużo) Pamiętam taki bogracz w restauracji w Kerekesz - wychodziły oczy z orbit w czasie jedzenia.

Teraz bogracz powinien poleżeć do następnego dnia, bo wtedy jest najlepszy. Czipetki wchłoną smak, wszystko się "przegryzie" i jest super!

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~DD 2013-03-30 (13:16) 1 rok 6 miesięcy 20 dni 11 godzin i 32 minuty temu

Do "ale głupoty"
Po pierwsze bogracz to kocioł, a nie garnek do gotowania na ognisku. Bo to tak jakby nazwać samochód urządzeniem do jeżdżenia. Po drugie to zwyczajowa nazwa węgierska potrawy gotowanej właśnie w kociołku na ognisku z artykułów, które były pod ręką.

odpowiedz

1
0
~lendzier 2013-02-22 (00:41) 1 rok 7 miesięcy 29 dni i 7 minut temu

ale głupoty
Ludzie BOGRACZ to garnek do gotowania na ognisku, to tak jak by ktoś nazwał potrawę patelnia.

odpowiedz

0
0
~ramzes 2013-02-12 (18:03) 1 rok 8 miesięcy 8 dni 6 godzin i 45 minut temu

galuszki
te kluseczki to są galuszki

odpowiedz

0
0
~malaagonia 2013-01-05 (14:46) 1 rok 9 miesięcy 15 dni 10 godzin i 2 minuty temu

zamiast klusek
Zamiast klusek dodaję fasolę - małego jasia (namoczonego dzień wcześniej). Proponuję spróbować. Efekt gwarantowany

odpowiedz

0
0
~Ciocia Wandzia 2012-09-29 (12:05) 2 lata 21 dni 12 godzin i 43 minuty temu

To jest to
Tysiu, zawsze masz świetne przepisy, potrzebowałam najlepszych kluseczek do bogracza i są!

odpowiedz

0
0
~Gąsienica 2012-09-20 (00:45) 2 lata 1 miesiąc 1 dzień i 3 minuty temu

Pytanie
Na ile to jest osób ten przepis?

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Szarlotka, Placuszki, Sałatka gyros, Śledzie przepisy, Śledzie w oleju, sernik na zimno, Desery, Kurczak, Barszcz czerwony, Makowiec, Śledzie po kaszubsku, Knedle, Dania z ziemniaków, Sałatka, Mięso mielone, Rogaliki, Blok czekoladowy, Naleśniki, Ciasta na zimno, Pierogi